Koncert švedskega zbora v Litiji

 

4. maja 2007 je Litjane na svoji turneji po Sloveniji in Hrvaški z nastopom v cerkvi Sv. Nikolaja počastil priznani švedski zbor Stockholmske glasbene gimnazije, Stockholms Musikgymnasium Choir, pod vodstvom priznanega dirigenta Bengta Ollena. Njihov koncertni program je obsegal večinoma skladbe sodobnih švedskih avtorjev.

Zbor deluje že od leta 1959 in igra pomembno vlogo v glasbenem življenju Stockholma. Dejavno sodeluje s švedskimi glasbenimi založbami in Švedskim radijem. Prejel je že številna visoka priznanja na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih, koncertira pa tako doma kot v tujini.

Zborovski dirigent Bengt Ollen je ugleden dirigent že od leta 1992. Glasbeno izobrazbo si je pridobil na göteburški glasbeni fakulteti, sedaj pa deluje kot zborovski učitelj in učitelj dirigiranja na omenjeni stockholmski glasbeni gimnaziji ter na stockholmskem glasbenem inštitutu. Od leta 1993 pa vodi priznan zbor ”Sofia Vokalensemble Stockholm”, ki ga je tudi sam ustanovil.

Občutki odhajajočih poslušalcev so bili izjemni - ob tako čudovitem petju nihče ni mogel ostati ravnodušen. Po koncu koncerta je sledila pogostitev, kjer so si pevci obeh zborov izmenjali vtise in izkušnje petja v zboru ter skupaj še malo pokramljali.



Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org