Fotografije

18. tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2003 - Maribor

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze kulturnih društev Slovenije in mestne občine Maribor je 29. in 30. marca 2003 v Unionski dvorani v Mariboru potekalo 18. tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2003. štiriindvajset zborov iz Slovenije in dva slovenska zbora iz zamejstva je ocenjevala petčlanska mednarodna žirija pod predsedstvom Stojana Kureta iz Trsta.

V Mariboru je letos prvič nastopil tudi Zbor sv. Nikolaja iz Litije, pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, ki je nedvomno poskrbel za svojevrstno presenečenje. Osvojil je Zlato plaketo za doseženih 91.7 točke. Poleg tega je prejel še številna posebna priznanja kot so:

  • PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠO IZVEDBO ZBOROVSKE SKLADBE, NAPISANE V 19. STOLETJU za izvedbo skladbe Richte mich Gott Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

  • PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠO IZVEDBO SLOVENSKE LJUDSKE PESMI za izvedbo skladbe Luba vigred, ljudske iz Roža v priredbi Lojzeta Lebiča.

  • NAGRADO ZA NAJVIŠJE UVRŠČENI ZBOR, KI JE PRVIČ NASTOPIL NA NAŠI PESMI.

  • ŠTIPENDIJO ZA STROKOVNO IZPOPOLNJEVANJE je prejela zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič.


"Težko je strniti vzdušje po tekmovanju. Skandiranje v dvorani, neskončni aplavzi. Česa takega zborovci nismo pričakovali, saj je bila konkurenca huda. Vrhunski nastopajoči zbori so se zdeli nedosegljivi. Zgodilo pa se je, da smo v nedeljskem - zadnjem tekmovalnem ciklu prehiteli vse zbore tega dne. Nastop na zaključnem koncertu je bil tako za nas kot jagoda na smetani..."

"Norveški član žirije Carl Hoegset je bil globoko ganjen. Ob izvedbi Richte mich Gott Felixa Mendelssohna je jokal... Mednarodna žirija je ob nastopu zbora sv. Nikolaja nekaj časa še gledala v partiture potem pa je samo še poslušala..."

Zbor je v nedeljo zvečer nastopil na zaključni prireditvi najboljših zborov, kjer so ugledni člani mednarodne žirije in župan mesta Maribor gospod Boris Sovič podelili priznanja. Tekmovanje sodi pod okrilje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Pokroviteljica tekmovanja je bila Andreja Rihter, ministrica za kulturo.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org