Gostovanje na festivalih v Italiji (Teramo, Pescara)

Zbor sv. Nikolaja z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič je od 23. do 26. septembra 2005 gostoval v Italiji. Sodeloval je na dveh festivalih v Teramu in Pescari.

12. zborovski festival Aprutina 2005 (XII Rassegna Polifonica Aprutina 2005) je mednarodni festival, ki poteka vsako leto v Teramu in ga organizira domači zbor G. Verdi. Sodelovalo je pet zborov iz Italije in Zbor sv. Nikolaja, ki je nastopil kot povabljen zbor iz tujine. Nastopil je na obeh večernih koncertih in pri slovesni maši, kjer so sodelujoči zbori skupaj izvedli Heandlovo Alelujo.

V Pescari je zbor pripravil celovečerni koncert na 39. festivalu sv. Andreja (XXIX Incontri Musicali S. Andrea), kjer so v preteklosti že nastopili odlični zbori iz sveta. Izvajal je improvizacije gregorijanskih koralov, duhovno glasbo slovenskih in tujih avtorjev in slovenske ljudske pesmi.



"Sodelovanje na obeh festivalih je bila zelo lepa izkušnja. Organizatorji so nam pripravili idealne pogoje za delo in njihov trud za naše dobro počutje je bil izjemen. Vsi nastopi so odlično uspeli in glasba polna duha je objemala vidno ganjeno občinstvo. Le to je svoje navdušenje izražalo na vsakem koraku. Po koncertih so nas počakali, nas ob naključnem srečanju popeljali na ogled mesta in vseskozi prosili naj zapojemo še kakšno skladbo. Tako je bil najbolj ganljiv trenutke po slovesni maši v Teramu, kjer smo po koncu maše zgolj za svoje veselje zapeli Grubarjevo Ave Marijo. Skladba je zazvenela v vsej svoji veličini in poslušalci so ob tem onemeli.
Veliko presenečenje je sledilo v Pescari. Kljub temu, da so nas mnogi v Teramu slišali trikrat, so se odpeljali še v eno uro oddaljeno Pescaro, v želji da z nami doživijo še en koncert. Stoječe ovacije občinstva ob zaključku so bile samo še potrditev izjemno uspešnega gostovanja v Italiji."

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org