Uradni rezultati

10. mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor 2009

10. mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor 2009 je potekalo od 17. do 19. aprila 2009 v Unionski dvorani v Mariboru. Tekmovanje je bilo prvič izvedeno v sklopu tekmovanj za Veliko nagrado Evrope in se ga je udeležilo 12 zborov iz Španije, Italije, Madžarske, Latvije, Romunije, Švedske, Finske, Irske, Indonezije in Slovenije.

Zbor sv. Nikolaja je pod dirigentskim vodstvom Helene Fojkar Zupančič nastopil zelo dobro in se v hudi konkurenci uvrstil v finalni Grand prix in na skupno četrto mesto (86, 7 točke). V svojem programu je imel, poleg obveznega programa, tudi vrsto sodobnih skladb. Med njimi je še posebej izstopala scensko dopolnjena Nevihta (Cloudburst) Erica Whitacrea, pri kateri sta sodelovala tudi Veronika Hauptman (klavir) in Anže Maček (veliki boben).


Foto: Janez Eržen (JSKD)

"S pripravami na tekmovanje, ki so tekle v veliki delovni vnemi in sproščenem vzdušju, smo zelo zadovoljni, ravno tako z našim petjem na tekmovalnem odru. Tiha želja po uvrstitvi v finale se je navkljub izjemni konkurenci izpolnila, končno četrto mesto pa je bilo še lepše presenečenje. Predvsem nas veseli, da nam je uspelo odpeti tako, kot smo si želeli in da smo predstavili vse svoje kvalitete. Tega ni spregledala niti strokovna žirija, niti občinstvo v dvorani."


Foto: Janez Eržen (JSKD)

Prvo mesto sta si razdelila zbora KUP Taldea, dirigent Gabriel Baltes, Španija in Komorni zbor Ave, dirigent Andraž Hauptman, Slovenija (oba 91,7 točke). Slednji bo, zaradi boljše uvrstitve v več kategorijah, naslednje leto nastopil na finalu za Veliko nagrado Evrope v Tolosi (Španija), kot predstavnik tekmovanja v Mariboru.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org