Fotografije

Razumeti in peti spiritual & gospel – Paul A. Smith

26. in 27. avgusta 2005 je v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani potekal dvodnevni seminar z naslovom "Razumeti in peti spiritual & gospel". Zbor sv. Nikolaja je ob tej priložnosti gostil Paula A. Smitha iz ZDA. Gre za priznanega mojstra gospla in spirituala, ki je zelo iskan predavatelj črnske duhovne glasbe po vsem svetu. Poleg Zbora svetega Nikolaja je kot soorganizator sodeloval tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.



Seminarja se je udeležilo 100 udeležencev, predvsem zborovodij, korepetitorjev, pevcev, učiteljev glasbe in tistih, ki jih črnska duhovna glasba zanima. Predavatelj Paul A. Smith je dal poseben poudarek temam kot so zgodovina črnske duhovne glasbe, razlike med spiritualom in gosplom, glasbene značilnosti predvsem danes in izvajalska praksa. V okviru slednjega je Zbor sv. Nikolaja sodeloval kot študijski zbor.

Seminar se je končal s koncertom v cerkvi svetega Nikolaja v Litiji, kjer je bil del študijskega repertoarja predstavljen tudi širši javnosti.

"Po dveletnem čakanju smo dočakali… tri izjemne dni s Paulom Smithom. Odpiranje starih želja, misli, idej, prošenj, upanja ... Old time religion... Zavedanje, da je glasba pot, da izraziš to, kar si v resnici. Da gre ven iz tebe žalost, veselje, biti z vami, ... skupnost ... Da si ti unison - solist in vsi pojemo na svoj način, bogastvo in skupaj harmonija - vibriranje božje... Da beseda danes bolj ubija kot pištola in da ti obljubim, da te ne bom ranil s svojimi besedami, ker te ljubim ... Ko ne ostane grenkoba in vprašaj, ampak radost in večni mir… Da te potrebujem, da lahko živim…
Aleluja zares."



Paul A. Smith - predavatelj
Kako primerjate vašo glasbeno delavnico s slovenskim pevskim zborom sv. Nikolaja in preostalimi delavnicami z zbori po svetu?
Mislim, da so svoje delo opravili dobro, kot so ga zbori drugod. Pohvaliti pa moram, da so bili zelo dobro pripravljeni na samo delavnico, le to mi je omogočilo, da smo se lahko bolj globlje posvetili tako petju pesmim, kot razlagi izvora nastanka posamezne pesmi in njenega pomena. Bili so zelo sprejemljivi in prožni do vsrkavanja in preizkušanja novega. Za njihov odziv do gospla in spirituala sem jim zelo hvaležen, saj sem pred kratkim doživel popolnoma drugačen odziv nanj.

Kako ste bili zadovoljni z rezultati delavnice?
Priznati moram, da so se zelo trudili, da bi lahko delili to izkušnjo gospela in spirituela z menoj. Seveda so bili pri nekaterih delih bolj in nekaterih manj uspešni. Največ težav sem imel pri razlagi o samozaupanju oziroma so jih imeli, pri zaupanju v samega sebe, da zmorejo peti brez not oziroma brez spon. Tako, da jim želim čim več izkušenj s prepevanjem brez not.

Kaj si mislite o tako množičnem občinstvu na koncertu v Litiji?
Prav posebej sem bi ganjen, da je tolikšna množica ljudi stala med celotnim potekom koncerta, ne da bi se kdo pritoževal. Prepričan sem, da je več razlogov za to, seveda pa vidim to, kot velik kompliment tako glasbi, kot zboru sv. Nikolaja.
Na koncu pa moram prav posebej pohvaliti še nekaj in sicer zabavo po koncertu, ki je v mojih očeh izražala pravi izvirni utrip skupnosti, katere danes ni več lahko najti.

Paul A. Smith je začel svojo glasbeno kariero kot študent klavirja pri pokojni ameriški pianistki in skladateljici Margaret Bonds. Glasbo je študiral na Univerzi Južne Kalifornije, kjer je opravil tudi doktorat iz vokalne glasbe. Trenutno dela kot profesor in vodja zborovskih dejavnosti na kalifornijski državni univerzi v Northridgu.
Nastopa že od šestnajstega leta. Začel je s slavnim zborom Mormon Tabernacle Choir iz Salt Lake Cityja. Zdaj je umetniški vodja zbora William Grant Still Chorale, ki sodeluje s filharmoničnim orkestrom in zborom Master Chorale v Los Angelesu. Vodi tudi komorni zbor Chamber Singers in šestdesetčlanski Northridge Singers. Zadnjih petnajst let je asistent zbora Albert McNeil Jubilee Singers. Je cenjen in zelo iskan predavatelj.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org