Fotografije
Uradni rezultati

7. mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor 2004

Od 23. do 25. aprila 2004 je v Unionski dvorani v Mariboru potekalo 7. mednarodno zborovsko tekmovanje. Organizatorji tekmovanja so Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Mestna občina Maribor in Zveza kulturnih društev Slovenije. Sodelovalo je deset ljubiteljskih ženskih, moških in mešanih zborov iz Estonije, Italije, Danske, Latvije, Nemčije, Madžarske in Slovenije, ki se je potegovalo za veliko nagrado Maribora.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz enega netekmovalnega nastopa sodelujočih zborov z ljudskimi pesmimi in treh tekmovalnih nastopov - obvezni program, prosti program in finalni Grand prix najboljših petih zborov. Pevske zbore je ocenjevala žirija, ki so jo sestavljali predsednik Volker Hempfling iz Nemčije in člani Peter Broadbent iz Velike Britanije, Marjukka Riihimäki iz Finske ter Stojan Kuret in Karmina Šilec iz Slovenije.

Mednarodnega tekmovanja se je prvič udeležil tudi Zbor sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, ki je z uvrstitvijo presegel vsa pričakovanja. Uvrstil se je na drugo mesto z 90.3 točke (0,9 točke za prvouvrščenim Kammerchor der Musikhochschulle Mannheim, Nemčija), ter prejel vse podeljene posebne nagrade:

  • PRIZNANJE IN NAGRADA ZBOROVODJI ZA NAJBOLJŠO IZVEDBO OBVEZNE SODOBNE SLOVENSKE SKLADBE za izvedbo skladbe Večer Uroša Kreka.

  • NAJBOLJŠI ZBOR 7. MEDNARODNEGA ZBOROVSKEGA TEKMOVANJA MARIBOR 2004 PO IZBORU PUBLIKE.

  • NAGRADA JSKD ZA NAJBOLJŠI SLOVENSKI ZBOR.

  • NAJBOLJŠI ZBOR NA KONCERTU LJUDSKIH PESMI PO IZBORU PUBLIKE.




"Mednarodno tekmovanje v Mariboru sodi med najzahtevnejše v svetu in tudi letos so se prijavili odlični zbori iz nosilnih držav zborovskega petja. Zborovci posebnih pričakovanj med ostro konkurenco nismo imeli, obstajala je le tiha želja po uvrstitvi v finalni Grand prix med najboljših pet zborov. V soboto pozno zvečer smo nestrpno pričakali razglasitev prvih pet. Veselje je bilo veliko. V nedeljo smo na finalnem nastopu peli odlično. Logično je bilo, da je naprimer nemški zbor visoke šole za glasbo iz Mannheima nedosegljiv favorit, prav tako zbori, ki imajo za seboj odlične glasbenike in dosežke ... Ob uvrstitvi na drugo mesto in prejetju številnih nagrad je bilo veselje in presenečenje nepopisno... jokali smo od veselja, skakali, vpili ... preprosto moraš biti tam, da to doživiš ..."

Predsednik žirije gospod Volker Hempling iz Nemčije je čestital in se zahvalil zborovodkinji za čudovito glasbo. Član žirije gospod Peter Broadbent iz Velike Britanije je posebej pohvalil intonacijo, muzikalnost in duha, ki ga zbor izžareva. Tudi ostali člani žirije so bili nad izvedbami skladb navdušeni. Župan mesta Maribor gospod Boris Sovič je izrazil izjemno navdušenje in se dirigentki ter zboru zahvalil za čudovit nastop.

Zbor je prejel več povabil za nastope in udeležbe na največjih festivalih iz tujine.


Povzetki mnenj strokovne žirije

Volker Hempflingt iz Nemčije (predsednik)
Zbor ima dober stil in odličen zvok. Večer je bil prelepo izveden - zelo dobra intonacija, zvok, uravnoteženost in muzikalen. Gigante Complimento! Zelo, zelo dobro!!




Peter Broadbent iz Anglije
Prelepo oblikovano petje, izrazno, pristno in odlično uravnoteženo. Imajo zelo dobro usmerjen zvok in izredno dobro dikcijo, ki izstopa. Zbor z odličnim ansamblom in globoko povezanostjo, ki jo je bilo lahko opaziti, ter pravo komunikacijo med zborovodkinjo in pevci. Zelo dobro naučen in voden zbor.


Marjukka Riihimaki iz Finske
Zelo dober zbor! Muzikalen, občutljiv, z dobrim fraziranjem. Res lepo je videti zbor, ki poje na pamet. S svojo predstavo so ganili. Program je bil dobro izbran in zbor dobro sledi zborovodkinji. Ves čas ste lahko slišali, da vedo o čem pojejo. Veliko uspeha v prihodnje!


Stojan Kuret iz Slovenije
Polno zvočen in lepo (zvočno) uravnovežen zbor. Lepo izbran program - muzikalno in interpretativno prepričljiv.




Karmina Šilec iz Slovenije
Zbor ima pravi pevski naboj, zveni homogeno in glasbo podaja prepričljivo in muzikalno. Goji intenzivno dikcijo in ima velik volumen zvoka. Izvedbe so imele plastično fraziranje, dobro dramatsko arhitekturo, dobro recitacijo besedil in fraziranje, ki dosledno sledi tekstu. Zbor ima nedvomno visok potencial in je zelo prspektiven. Čustveno napete, šarmantno izvedene in doživete podane izvedbe so odlike njihovega petja.


Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org