Fotografije

Slovenski božič

Letošnji Božični koncert Zbora sv. Nikolaja Litija je pričaral pristen duh starega slovenskega božiča in obiskovalce popeljal za nekaj desetletij nazaj. Zbor, pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, je na božični dan, 25. 12. 2006, v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji pripravil koncert na katerem je izvedel Slovenski božič v priredbi Matije Tomca ob spremljavi priznanega slovenskega organista Primoža Malavašiča.



V drugem delu koncerta so bile predstavljene božične kolednice. Sodelovali so še Nikolajev otroški zbor in Nikolajev dekliški zbor pod vodstvom zborovodkinje Klavdije Zupančič, Blaž Kladnik na citrah ter Krunoslav Križ na harmoniki.



Posebnost letošnjega koncerta je bila scenska postavitev s prikazom tipičnega slovenskega okolja. Poseben pečat so pustili nastopajoči v narodnih nošah, jasli v sredi in prihod Svetih treh kraljev. Tako je veselo oznanjenje o rojstvu Odrešenika ogrelo srca obiskovalcev še bolj toplo in jih napolnilo z mirom božične noči. Očarala sta zven citer milozvočnih in pesem kolednic, razveseljevalo je angelsko petje, ki prihaja z višave.



Ponovitve koncerta so sledile še v Domu svobode v Trbovljah 27. 12. 2006 in v cerkvi Matere Božje v Kosezah 6. 1. 2007.

(Foto: Gregor Požun)

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org