Uradna stran festivala

1. AlpenChor festival - Brig

Od 10. do 12. oktobra 2008 je v švicarskem mestu Brig in okolici potekal 1. AlpenChor festival. Na festivalu je sodelovalo 20 zborov iz Nemčije, Avstrije, Slovenije, Italije, Francije in Švice. Zbori so se na samostojnih koncertih v cerkvah, dvoranah in v mestnem jedru predstavili z raznolikimi programi. Po kakovosti so še posebej izstopali zbori Mainzer Domchor, La Cigale de Lyon, Kammerchor Innsbruck, Männerchor Brumm Net, Cantus Firmus Surselva in Zbor sv. Nikolaja, ki so nastopili tudi na osrednjem gala koncertu.



Zbor sv. Nikolaja je na festivalu v treh dneh nastopil sedemkrat in vsakič znova prepričal številno občinstvo, ki ni skrivalo navdušenja. Po koncertih so sledile številne čestitke in švicarji so zelo hitro prepoznavali pevce na ulici in jim izrekali pohvale. Nasploh je bilo tokratno gostovanje zbora eno najuspešnejših v zadnjih letih in Slovenija je tudi na ta način postala v Švici mnogo bolj prepoznavna.



V okviru festivala je potekalo tudi tekmovanje skladateljev, ki so ob tej priložnosti napisali preko 60 novitet. Zmagovalne skladbe so prvič izvedli gostujoči zbori na gala koncertu.

1. Alpenchor festival so zaznamovali številni vrhunski gostujoči zbori in odlična organizacija, zagnanost organizatorjev pa nakazuje na uspešen razvoj festivala v prihodnje.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org