Simfonični orkester Collegium Musicum

MePZ Viva Brežice

Fotogalerija

Carmina Burana - nemški in slovenski umetniki ob 80. obletnici rojstva Carlosa Kleiberja

Zbor sv. Nikolaja Litija je v sodelovanju z mešanim pevskim zborom Viva iz Brežic ter simfoničnim orkestrom Collegium musicum Potsdam pripravil projekt Carmina Burana, ki nosi močno sporočilo medkulturne povezave in zbliževanja narodov preko glasbe.

V letu 2010 mineva 80 let od rojstva dirigentske legende Carlosa Kleiberja. Svojo umetniško pot je pričel kot dirigent orkestra v Potsdamu, s svojo karizmatično osebnostjo pa je vodil najodličnejše simfonične orkestre v svetu in se s svojimi izvedbami postavil ob bok največjim dirigentskim legendam. Zadnja leta svojega življenja je preživel na Konjšici pri Litiji, kjer je umrl in bil pokopan.

Dva svetova ujeta v skupno pot enega največjih dirigentskih mojstrov novega časa

Od 1. do 5. julija 2010 sta zbora sv. Nikolaja Litija in Viva Brežice gostovala pri potsdamskem simfoničnem orkestru. Med popotovanjem sta pod taktirko izjemnega nemškega dirigenta Knuta Andreasa skupaj izvedla dva odlična in odmevna koncerta.



Prvi se je odvijal v soboto, 3. julija, na trgu Weberplatz v Potsdamu na dan rojstva Carlosa Kleiberja. Na zelenici pred cerkvijo se je zbrala dvatisočglava množica, ki je z bučnim aplavzom pozdravila tako izvedbe slovenskih ljudskih skladb kot tudi eno najprestižnejših del 20. stoletja Carmino Burano skladatelja Carla Orffa. Združena zbora in orkester sta začela z evropsko himno, Odo radosti, ki so jo pevci zapeli v slovenščini in nemščini. Zadonel je tudi Zbor hebrejskih sužnjev iz Verdijevega Nabucca.

Nedeljski koncert, 4. julija, se je odvijal v nabito polni Marijini cerkvi v srednjeveškem mestecu Belzig. Nad izvedbo Orffovega znamenitega dela sta bila navdušena tako občinstvo kot sedma sila.



Mogočen zbor in orkester briljirala s Carmino Burano
(Märkische Allgemeine, 6.7.2010)
"Vsem je bilo v veliko veselje poslušati tako ogromen zbor, ki je bil vselej navzoč, poln napetosti in natančen kot komorni zbor; v nekem trenutku drobno in nežno pripovedujoč, v naslednjem pa kot mogočen val, ki je obliv vsak kotiček cerkve."


V času gostovanja so si pevci pod strokovnim vodstvom gospe Daniele Zula iz nemško slovenskega združenja ogledali znamenitosti Berlina in Potsdama. Pevci so preživeli čudovite dni v gostoljubnem okolju, ki se ga bodo še dolgo spominjali.



Drugi del projekta se bo odvijal v Sloveniji s koncertoma v Krškem in v Litiji 1. in 2. oktobra 2010.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org