Uradni rezultati

19. tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2005

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze kulturnih društev Slovenije in mestne občine Maribor je 16. in 17. aprila 2005 v Unionski dvorani v Mariboru potekalo 19. tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2005. Predstavilo se je 23 najboljših izbranih moških, ženskih in mešanih zborov iz Slovenije in zamejstva, ki doma in v tujini dosegajo odlične poustvarjalne rezultate. Zbore je ocenjevala petčlanska mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Karmina Šilec (predsednica), Tomaž Faganel, Andraž Hauptman, Katalin Kiss iz Madžarske in Robert Sund iz Švedske.

V Mariboru je letos drugič nastopil tudi Zbor sv. Nikolaja iz Litije, pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki je nedvomno poskrbel za svojevrstno presenečenje. Zavihtel se je na 1. mesto (skupaj z Akademskim pevskim zborom Toneta Tomšiča ŠOU v Ljubljani) in prejel zlato plaketo Naše pesmi 2005 za osvojene 94.3 točke ter prvo nagrado tekmovanja (ex aequo). Na tretje mesto se je uvrstil Komorni zbor Ipavska.

Ob veliki kvaliteti izvedenega programa je potrebno posebej izpostaviti odličen zvok zbora in njegovo muzikalno ustvarjalnost. Odlična fraziranja, homogenost ter stik s presežnim so bile nedvomne odlike njihovega petja.



"Težko je strniti vzdušje po tekmovanju saj zborovci tega nismo pričakovali. Dobro odpet program, žareči obrazi publike v dvorani in njihovi dolgi aplavzi so sicer kazali na možnost visoke uvrstitve, a smo ob razglasitvi rezultatov doživeli pravi šok."

"Zbor sv. Nikolaja je pripravil izjemen nastop. Njihovo petje boža in je hrana za dušo. Izjemen zvok, interpretacija in zlitost glasov te popelje v drug svet. Njihova posebnost je, da ne pojejo samo z glasom, ampak tudi z očmi in celim telesom. Preprosto povedano so nekaj posebnega."

Na sprejemu pri županu mesta Maribor, g. Borisu Soviču, se je le-ta posebej zahvalil za vso ljubezen, ki se skozi petje prelije med občinstvo in ga tako bogati. Zbor je v nedeljo popoldan nastopil na zaključnem koncertu najboljših zborov, kjer so ugledni člani mednarodne žirije podelili priznanja.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org