Fotografije
Kritika

Koncert ob 10. jubileju Zbora sv. Nikolaja

Zbor sv. Nikolaja Litija, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič je 10. novembra 2007 v litijski cerkvi sv. Nikolaja pripravil slavnostni koncert ob 10. obletnici delovanja, na katerem je poslušalcem pripravil pester izbor skladb od časa srednjega veka do danes.

S prvo skladbo, gregorijanskim koralom Veni Creator Spiritus (Pridi, Duh Stvarnik) je zbor pričaral mistično vzdušje srednjeveške Cerkve in s kristalno čistimi toni klical Svetega Duha. V prvem delu koncerta sta sledili še dve skladbi na temo korala - Ubi Caritas in Pater Noster ter izbor sakralnih del sodobnih avtorjev – Ave Maria, Salve Regina, Libera Me in Lux Aurumque.




V drugem delu koncerta se je zbor s skladbo Damijana Močnika Sacra Religio zopet podal v bolj mistične vode, zaključil pa z najnovejšo skladbo ameriškega skladatelja Erica Whitacreja Cloudburst ob spremljavi Veronike Hauptman na klavinovi in skupine Perkakšns na tolkalih. Posebno lepo je zazvenela noviteta mladega skladatelja Črta Sojarja Voglarja Popotnik, ki jo je avtor posvetil prav zboru sv. Nikolaja in Heleni Fojkar Zupančič.




Zboru je čestital ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Uran in Heleni Fojkar Zupančič podelil priznanje ljubljanske nadškofije za dolgoletno uspešno delo in za njeno skrb za razvoj cerkvene glasbe. Litijski župan, gospod Franci Rokavec, se je zahvalil zboru za njegovo dosedanje delo in promocijo mesta Litije in mu podelil plaketo Brodarja na Savi. Zboru je v imenu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti čestitala gospa Mihela Jagodic in mu podelila jubilejno plaketo, pevcem pa so bile podeljene bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke za dolgoletno delo na področje ljubiteljske kulture.



Ob tej priložnosti je zbor izdal tudi svojo novo zgoščenko Sacra religio, ki prinaša izbor duhovne glasbe slovenskih in tujih avtorjev ter dve noviteti Damijana Močnika.

Foto: Gregor Požun

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org