Poslušaj
Naročilo zgoščenke

John Rutter: Božična luč - zgoščenka

V decembru 2003 je izšla prva zgoščenka zbora sv. Nikolaja z naslovom Božična luč. Na njej je izbrani opus skladb Johna Rutterja. Splet čudovite glasbe in vsebine je ujet v izvedbo kakovostnih umetnikov - trideset članskega orkestra Simfonija Luwigana, solista Marcosa Finka, štirideset članskega odraslega zbora sv. Nikolaja in trideset članskega Nikolajevega otroškega zbora pod dirigentsko roko Helene Fojkar Zupančič. Gre za edinstven primer tovrstne glasbe v Sloveniji.

Pomembna je vsebina, ki človeku prinaša mir in optimizem v teh viharnih časih, skozi tradicionalnost božičnih vrednot. Izjemna dodana vrednost projekta je tako prepesnitev v slovenski jezik, za kar je poskrbela prof. Irma Močnik.



"Kako težko je v nekaj stavkih strniti in doživeti veselje in radost ob tem glasbenem delu, ker najbolje vemo, kaj pomeni štiridesetim mladim ljudem, ki jim po parih letih uspe iz enoglasnega in dvoglasnega petja presedlati na štiri in večglasje. Še več. Celo biti zlat na državnem zborovskem tekmovanju. Težko je napisati, kaj se zgodi v tebi, da daruješ ves prosti čas v želji narediti nekaj lepega. Nekaj lepega deliti z drugimi. Vse to zaradi močne vere, da lahko iz sanj, ki jih sanjamo skupaj, nastane nova resničnost..."

John Rutter, Anglija:
Draga Helena
Zgoščenka Božična luč je res čudovita. Imate izreden občutek za izvajanje moje glasbe in vsako poslušanje je vedno znova užitek za ušesa. Bravo! Prosim, da prenesete vsem moje čestitke in zahvale. Za božič si bom zgoščenko zavrtel mnogokrat!
HVALA VAM!

Malcolm Goldring, Anglija:
Draga Helena
Rad bi vam povedal kako sem užival ob vaši zgoščenki izbranih del Rutterja. Imaš neverjeten zbor in vodiš ga z izjemnim občutkom! Všeč so mi besedila v slovenščini - slišijo se tako primerno glasbi!! Bilo mi je v veliko veselje, da sem se lahko srečal in delal s teboj na pevskem tednu. Upam, da se kmalu spet vidimo. Z najlepšimi željami.


John Rutter je najbolj prepoznaven še živeči angleški skladatelj, ki pri komponiranju izhaja iz tradicije. Je zelo cenjen in aktualen v klasičnem glasbenem prostoru po vsem svetu. Njegov glasbeni opus je zelo poslušljiv. Posebnost je tudi izredno široka priljubljenost in cenjenost - od zelo mladih do najstarejših poslušalcev. Njegova najbolj znana velika vokalno instrumentalna dela so Gloria (1974), Requiem (1985), Magnificat (1990) in Psalmfest (1993). Kot dirigent in predavatelj gostuje po vsem svetu, poleg številnih nagrad in častnih nazivov mu je bil s strani nadškofije Canterbury podeljen častni doktorat za njegov velik prispevek k duhovni glasbi.


Glasbena pedagoginja Irma Močnik uči in vodi otroški zbor Osnovne šole Cerklje na Gorenjskem. S prevajanjem iz različnih evropskih jezikov se ukvarja že deseto leto, z avtorskim pesništvom pa že dlje. Njeni prevodi uglasbenih besedil so verna podoba izvirnikov, saj poleg vsebine dosledno upošteva tudi ritmične in vokalno tehnične prvine uglasbenega besedila.


Marcos Fink - solist, je trenutno eden najbolj cenjenih basbaritonistov v Evropi. Redno gostuje v največjih evropskih opernih hišah in na velikih koncertnih odrih (Pariz, Dunaj, Salzburg, Basel, Bordeaux, Strasbourg, Frankfurt, Catania, Ljubljana, ...). Snema za različne evropske založbe, največ v Franciji, kjer mu je bila med drugim podeljena tudi prestižna nagrada "Zlati Orfej", v Sloveniji pa nagrada Prešernovega sklada.


Simfonija Luwigana je mlad orkester, ki pa se lahko pohvali z izvrstnimi dosežki. V tej zasedbi se posveča arhivskemu snemanju za potrebe RTV Slovenija. Orkester je sestavljen iz najimenitnejših glasbenikov - solistov simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Umetniško vodstvo orkestra je prevzel prvi violinist Simfonikov RTV Slovenija, Marko Fabiani.


Oxford University Press, založniška hiša in lastnica pravic za izdajanje omenjenih del, je poslala posebno pismo, v katerem sporočajo, da so počaščeni s skladateljevim osebnim izrazom navdušenja in globoke podpore omenjenemu slovenskemu projektu.

Projekt je že v pripravah požel mnogo odobravanja in pričakovanj v širšem slovenskem prostoru in ga je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo.

Snemanje je potekalo v novembru 2003 v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu.

Skladbe so posnete na zgoščenki Božična luč (SAZAS NOKUL CD 01). Zgoščenka je izšla v nakladi 6.000 izvodov in bila še dvakrat ponatisnjena. Tako je bilo skupno natisnjenih kar 12.500 zgoščenk.

Informacije o slovenskih notnih izdajah dobite na www.astrum.si.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org